субота, 10. јануар 2015.

Sećanja na Galeta Jankovića - MANIFESTACIJE



Naša zemlja je bogata jabukama, šljivama, pšenicom, ali i manifestacijama. Ama, nema regiona, opštine, kraja, seoceta, koje nema dan u godini kada se klopa, pijucka i suduje. Kada se nešto proslavlja ili obeležava. Kako su se vremena menjala, tako smo izmišljali nove datume.
Nekad se slavilo rođenje nekog vojvode, posle narodnog heroja. Probijanje austrougarske opsade zamenilo je osnivanje partizanskog odreda. Naravno, samo u krajevima gde nisu rođeni ugledni pisci, prosvetitelji ili dobrotvori. Lako je bilo onima  u Tršiću ili Brankovini da naprave Vukove ili Desankine dane, ali šta da rade oni u Donjem ili Gornjem Klikovcu?
E, zato smo izmislili kobasicijade, kavurmijade, zlatan klot i srebrni frket, kotliće i ražnjeve, izgubljene jaganjce i hajke na vukove. Oni koji su bili na tim manifestacijama kažu da su se proveli ludo i nezaboravno. Jer, ipak smo mi narod od duha i veselja, iako nas istorija nije baš mnogo mazila i pazila.
Naravno da sem lokalnih slavlja imamo i manifestacije koje su ušle u evropske turističke kalendare i koje predstavljaju pravu atrakciju za neke druge svetove. To je, pre svega, Guča sa svojim čuvenim trubačima, pa Ljubičevske konjičke igre.

U svakom slučaju, dok je ovoga naroda, biće i manifestacija, slavlja, veselja. I onih velikih i onih malih. Zato, spremite se za Čiviju, Zlatne ruke, Sabor narodnog stvaralaštva, Nišku jesen i mnoge druge i zapamtite onu šumadijsku narodnu – u Srbiju se ne posti!


                                                   Tako sam video, a možda je tako i bilo.

Нема коментара:

Постави коментар