субота, 10. јануар 2015.

Sećanja na Galeta Jankovića - TURISTIČKA PONUDA

Vidim, agencije izbacile nove aranžmane za putovanja, pa se setih kako smo nekada, već krajem juna, jurcali u najveće svetske zabiti i eldorada, u staru damu Evropu i mediteranske lumperajke.
Nije bilo kraja sveta gde nisi mogao da nađeš Jugovića. Mislim, onog bivšeg. Odeš na Tibet, ono Slovenac planinari... U Peruu Crnogorac gusla, u Diznilendu Srbin delje slaninu, na Floridi Makedonac prodaje leblebije. I to sve preko agencija! Daju ti katalog od po kile, pa listaj i vidi gde ćeš. A naslovi, čista poezija:
-      VIDI NAPULJ PA UMRI, tri dana avionom, smrt po želji, doplata za trovanje picom „kvatro stađoni”.
-      BELA MAFIA DI SICILIA, pet dana kombinovano, ručak kod don Ćića Mamamie, pucanje na karabinjere, večera u samici u Palermu.
-      IZA GVOZDENE ZAVESE, sedam dana kroz zemlje narodne demokratije. Poseta filijalama KGB-a, kupovina državnih tajni za kliring.
-      HOLANDSKE KOLONIJE, zemlje gde nema lala, nema vetrenjača, nema ničega. Deset dana.
-      BUDITE ROBIN HUD, sedam dana u Šervudskoj šumi, ćebe za suprugu, ručak u normanskom zamku koji prvo morate da osvojite, poslednjeg dana dizanje ustanka. Beg autobusom.
Ko nije imao za inostranstvo, imao je na raspolaganju atraktivne  aranžmane u zemlji:
-      PUTEVIMA PRVE PROLETERSKE, Igman, sedam dana. Vodič na čelu, na belom konju, lekarska pomoć u Foči, specijaliteti sa kazana Seada Mulabdića Ibre, legendarnog kuvara pratećeg bataljona.
-      RUŠENJE MOSTA NA NERETVI, vikend sa noćenjem, ako niste na straži. Izbor za Mister Volođu, drugarsko veče sa neprijateljima i domaćim izdajnicima.
-      NEPOZNATA BELA CRKVA, poseta Žikičinoj kući, streljana sa pokretnim pandurima, večera uz proglas narodima i narodnostima.
-      ZIMSKA IDILA U KUMROVCU, sankanje u naćvama malog Jožeka, priče djed Martina uz puricu i štrukle.

Eto, tako smo se provodili dok je bilo para i dok smo svake treće godine bacali stare kufere. Eh, kad bi opet bilo.


                                                   Tako sam video, a možda je tako i bilo.

Нема коментара:

Постави коментар