четвртак, 24. јануар 2013.

Sećanja na Galeta Jankovića - DECEMBAR



Slušam jutros kaljevu peć, pa se setih nekih drugih, toplijih vremena. Pucka bukovina kao nekad, dok je uz radio „Kosmaj” to bila jedina muzika u kući.
Ko bi rekao da će se na našu periferiju vratiti Boža amalin sa onom istom ispranom beretkom sa koje se po kiši slivala teget farba. Da će u ruci imati istu onu lopatu za pretovar, koju pamte skoro svi podrumi. Ko je mogao pretpostaviti da će iz trošnih dimnjaka opet pokuljati dim koji je nekada bojio sneg u neku boju nostalgije i da će me sve to setiti na frotirsku pižamu sa crvenim pajacima i grejanja leđa uz peć pred spavanje.
A bile su to sjajne godine... Deda je ložio peć časopisima koje je dobijao iz „Vagon lija” i dodavao malo uglja, tek da se uhvati žar. Baba me je pred spavanje češljala i na razdeljak bi kanula dve-tri kapi Crne mačke, da dete miriše. Uz šolju mleka i „Doktora Kildera”, pratio sam veče u novi dan. Uz isti zvuk koji danas čujem.
Prošla su vremena nafta-peći, trofazne struje, kreka-veso fantazija i švedskih tabli, da bi nam novo vreme donelo povratak na romantična stara vremena. Iznenada smo se setili stare oklopnjače „Potemkin” koja nam je tridesetak godina bila pod nosem u ćošku sobe. Morali smo da postanemo mnogo siromašni da bismo aktivirali staru damu, da se odreknemo sistema „sve na dugme” i opet napunimo podrume cepanicama i ugljem. Našli smo i zarđale mašice, staru kantu i gvozdeno postolje, da nam žar ne oprlji parket. Našli smo detinjstvo u samo jednom grejanju leđa, uz topli kalj.
Slušam jutros kaljevu peć, pa mi lepo. A bilo bi još lepše kada bi je ložio neko drugi.



                                                            Tako sam video, a možda je tako i bilo.

Нема коментара:

Постави коментар